Twitter #0001 - Minek van

2010.02.28. 16:01

Ide írom meg a héten, hogy mit is jelent számomra a twitter. 

A véleményem beszédes, mégis belekezdtem hát.

UPDATE 0.1 - lesz ez jövő hét is :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Twitter fogalmát könnyebb körbejárni, mint 140 karakterben meghatározni. Mininapló, ahol a felhasználó rendszeresen beírja a státuszát. A rendszer ezt is kérdezi: What's happening? Mikroblog, hisz a friss gondolatok közlését 1-2 perc fogalmazás alatt letudjuk. Szakmai faliújság, ha tematikusan posztolunk linkeket, saját írásokat, benyomásokat. Kötetlen beszélgetős csatorna, ha az aszimmetrikus kapcsolati hálónk követjük. Egyesek szerint emailhez mérhető digitális közmű, a kezelőorvosok szerint függőséget okozó betegség ;-) Pletykahely a falusi kispad mintájára délutánonként, mások számára antistressz eszköz a gőz levezetésére. Gyors, de felületes tájékozódási csatorna bennfentesekkel tarkítva.

A twitter a modern kispad a ház előtt a digitális faluban ahova mindig kiülök a kocák etetése és az ekézés után ;-)

És most, hogy a felületes olvasók elhagyták köreinket, beszélgessünk a hüvelygombáról...

UPDATE 0.2

Történelem

Kutatási és fejlesztési projektnek indult, mint oly sok alkalmazás napjainkban. Ewan Williams és barátai már több sikeres fejlesztés (pl: blogger.com) után a Twitterre tették fel az életük. 2006. márciusban mutatkozott be, de igazán ősszel indult el. Hatalmas lökést adott egy geek közösség megfertőzése, akik pillanatok alatt rákaptak és -véleményvezérként- futótűzként terjesztették az igét. Az SXSW díját blog kategóriában nyerték el, amit stílszerűen Twitter üzenettel köszöntek meg:

We'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!

A kezdeti fellendülés után azonnal megnyitották a szolgáltatás API-ját (alkalmazásprogramozási interfész), amivel újabb hullámot gerjesztettek - boldog boldogtalan twiterre kezdett fejleszteni, amik egy része később a fő alkalmazásban is megjelent. Ezekre igyekszem kitérni a későbbi bejegyzéseimben. A különböző mashupok népszerűsége akkora fejlődést generált, amit a rendszer szerverei nem győznek kiszolgálni. A rendszeres fejlesztések ellenére is előfordul, hogy gyönyörű bálnát láthatunk hibajelzésként a főoldalon.

Önálló médiának tekinthetjük, mert többször szólt már bele politikai események folyamába.Obama is sokat köszönhet a csirip népszerűségének, de Iránban és Moldáviában is okozott már kellemetlenséget a nyilvánosan véleményt formáló twitterek munkássága. Nálunk egy szűk geek közösség használta 2 évig. Főleg marketing, webfejlesztő és kommunikációs szakemberek játszótere volt egészen 2009. őszig. Karácsony előtt egy-két hónappal pár celeb is felfedezte magának a felületet, ami puncimágnesnek bizonyult. Óhatatlanul magával hozta a jelenség a tinilányok hordáit. Decemberben akadt még egy botrány a T-offline idején, de az igazi műsor nálunk még várat magára. Idén a báli szezonban pedig a választásra gyúró politikai formációk kezdtek esetlen csiripelésbe. Egyenlőre még szócsőnek használják, de az önkormányzati választásokra -boritékolhatóan- felbérelnek pár rutinos játékost tanácsadónak.

Ok, csörögjetek ránk! ;)

 

A bejegyzés közel sem teljes, de kiegészítem majd – vagy megalapítom a Befejezetlen Blog Bejegyzések Munkamegosztásra Épülő Termelési módját, azaz BB-BM-ÉT. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakazik.blog.hu/api/trackback/id/tr741778380

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Obama túl sokat szív és iszik 2010.03.03. 17:00:06

Orvosai szerint Barack Obamának nem csak a dohányzásról kéne leszoknia, hanem az alkoholfogyasztást is mérsékelnie kellene. A választási győzelem után első alkalommal elvégzett, a 48 év felettiek számára kötelezően előírt orvosi vizsgálat alapján úgy t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása