Ma délután lezavartuk a címben említett második órát, ami nekem az első volt a sorban. Mondanám, hogy a többiek lejátszották az előselejtezőket mielőtt pályára lépek, de ez szemét dolog lenne tőlem :-D A tetthely az ELTE PPK 409-es gépterme. Az előadó: Tóth-Mózer Szilvia.
 
A múltkori feladatok sorban a felzárkózás reményében:

ELTE elearning. ETR kóddal és jelszóval belépés a https://elearning.elte.hu/ weboldalra. Itt testre szabtuk a profilt. Az oldal gyorsan fejlődik az ELTE PPK Neveléstudományi Intézet Oktatás-Informatikai Szakcsoport munkája révén.
Erre nem vesztegetnék több szót.

Iwiw regisztráció és a csoporttagok felvétele az ismerősök közé (opcionális). Az iwiw elődje a wiw (who is who) magyar ismertségi hálózatkutatás (social network) volt, ahol a "hat lépés távolság" elméletét kívánták igazolni Karinthy nyomán elindulva. Gyakorlatilag minden digitálisan aktív magyar regisztrált, amit az 1 milliárd forintos vételára is alátámasztott az indulás után 4 évvel. 

Facebook reg és szintén a csoport tagjainak felvétele az ismeretségi hálóba (szintén opcionális) A facebook szintén mashup oldal, ám a nyitott platformok révén a közösség iszonyatos fejlesztést vitt véghez, ami túlmutat az elődökön. 400 millió felhasználó és átlagosan napi több óra jelenlét jellemzi a tesztek és játékok révén. Az egyedüli esélyes kihívója a google reklámpiacának. Ezt látni kell és tesztelni ;-) Kezdőknek egy tippem lenne csak a végére: óvatosan bánjatok az emailcímről beolvasott kontaktok meghívásával. Én is elküldtem meghívómat mind a 900 ismerősömnek – köztük 45-50 levlistának, egyetemi vezetőknek és a Kari Tanácsunk összes tagjának :-P Szóval csak csínján a send paranccsal.
 
linkedIn számomra még kiaknázatlan terület, de igyekszem pótolni e téren is a lemaradásom. Nagy vonalakban egy szakmai linkgyűjtemény, ami álláskeresésnél és rendszeres tudományos tevékenységnél hasznos lehet. Tipikus üzleti közösségi oldal, vagy online önéletrajz. A hagyományos állásportálok kiegészítője, a fejvadászok kedvenc terepe. 
 
 
google – gmail profil létrehozása. A gmail a jelenleg elérhető legjobb ingyenes email szolgáltatás. Elterjedtsége a hatalmas (7,8 GB!) tárhelynek és az integrált google keresési technológiának köszönhető. Persze ők vezették be először a mappák helyett a címkézést a levelezésben és számos úttörő megoldás teszi még jobban felhasználóbaráttá a rendszert. Erre erősít rá az utóbbi 2-3 évben az Android operációs rendszer mobilokon, amik integrálják az összes google szolgáltatást a telefonokban is. A mostani ilyen sláger (2010. februárban) a Buzz, vagy magyarul Zümm.
 
Twitter személyes kedvencem, mert a leglehetetlenebb dolgokban tud segíteni a közösség az ember fián. A legfőbb hírforrásom fél éve. Hamarabb tudom meg innen a mentők, tűzoltók vonulási útvonalát, a tüntetések pontos helyeit, illetve az online trendeket bármilyen más médiánál. Nagyon sok ismertség köt ide és ismeretlenül is érdekes arcokat követhetek. A csiripelés kiemelt helyett kap manapság a google találati listájában is, de nagyon sok időt elvesz mástól a rendszeres használat. Addiktív cucc, nehéz leszokni az érzésről, hogy percenként lemaradsz valamiről. A szolgáltatás oldalán kívül számos program és weboldal alkalmas a komfortosabb használatra. Érdemes kipróbálni párat.
 
Szakmai blog indítása. Ezt még én is csak ugatom – ide íródik ez a szösszenet is. Sokan sokféleképpen közelítik meg a témát. Bár szerintem hasznos dolog ezzel kapcsolatban: rendszeresség, releváns tartalom, picit személyes hangvétel, kiadós seo és bepillantás a kulisszák mögé némi titok adagolásával. Mindez lassú lángon folyamatosan tálalva, hogy visszatérjenek a függő egyedek. Itt is szempont, mint számos esetben, hogy az emberek unalmas kis életük helyett szívesen csámcsognak mások dolgain. Itt számos lehetőség adódik. Én a saját domain helyett a bejáratott nagyobb szolgáltatót ajánlom időhatékonyság és előkelő találati lista miatt. Gyakorlatilag bármilyen bárgyú dolog érdekel valakit idővel, de a minőség és az érdekes újszerű tartalom hamar meghozza gyümölcsét.
 
 Ennyit mára, a héten írok a többi szolgáltatásról is és az általam hiányoltakról is ;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://csakazik.blog.hu/api/trackback/id/tr481761935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása