RSS olvasó. A blogok és a híroldalak szabványosan osztják meg a tartalmukat az rss feed-en keresztül. Ez egy xml file, ami a bejegyzéseket tartalmazza a fejléc és az oldalsávok nélkül. Ha követsz 20 blogot, akkor naponta Te is felkeresheted őket egyessével, de sokkal célszerűbb ezt egy robotra bízni, aki megteszi helyetted és a talált friss tartalmat jelzi. Asztali kliensek és webes aggregátorok is választhatók. Ki-ki döntsön vérmérséklete szerint. Én a google readert használom, mert kényelmes és az ismerősök megosztásait is követhetem.

Oktinf Wikipédia. Ez egy most induló projekt, remélhetőleg hamar megtelik tartalommal. A Wikipédia egy modern Révai Nagylexikon, vagy Encyclopedia Britannica. A szerkesztők önkéntesen halmozzák fel közös munkával a tudásbázist, ami ezáltal sokkal kiterjedtebb és naprakészebb lehet. Több millió ember munkája hatékonyabb bármelyik szerkesztőségnél – iskolapéldája a konnektív tanulásnak.
 
Prezi. Magyar eredetű kezdeményezés a látványos prezentációk világából. Pár lelkes fiatal fejébe vette, hogy megtöri a Microsoft 30 éves monopóliumát. Lehet benne valami újszerű a sablonos diák helyett, mert fél év után több milliárdot fektettek kockázati tőkések a vállalkozásba. Nekem szerelem első látásra a Bar Camp Symposium óta. A látványos zoomoláson és effekteken felül én a gondolattérképek kibontását és ábrázolását látom hasznosnak benne, de erről később.
 
Slideshare. Ha mégis maradnál a Prezi helyett a .ppt-k világában, akkor itt tudod közzétenni a prezentációid. Szakmai előadások kiváló gyűjtőhelye és kiindulópont előadás előkészítéséhez. Valaki valamikor már biztosan előadta a kiválasztott témád, ezért itt lehet inspirációt meríteni a profiktól.
 
Mindmeister. Sokan sokféleképpen készítenek gondalattérképet. Én gyerekkorom óta hasonló módszerrel gondolkodom, csak a jegyzetelésnél is be kéne már vetni a hatékonyságom javítására. A lényege, hogy fastruktúrában, vagy koncentrikus folyamatábrán szemléltet kulcsszavakkal. Ez lehet egy fogalom, egy elhangzott előadás, vagy bármi más. Keretprogramok és weboldalak is hasznos segítői ennek – erre jó példa a Mindmeister. Persze alkalomadtán egy papír és egy ceruza is megteszi. Ezúton keresek mentort, illetve trénert gondoltattérkép késztés megtanuláshoz. Akár egy hasznos linknek is örülnék. Cím a szerkesztőségben.
 
Youtube. Erről gondolom nem kell órákig mesélnem. Mindenkinek meg van már a saját csatornája a webet forradalmasító oldalon. Jártam már buliban, ahol innen keverték a zenét és látványt. Lassan egy éve jobban figyelnek a jogdíjas tartalmak feltöltésére is, amire mi is legyünk tekintettel.
 
Reader comment page. Itt jön a konnektivizmus lényege. Valaki feltesz egy tartalmat, amire bárki reagálhat. A blogok kommentjei sokszor sokkal több értéket és tartalmat képviselnek, mint maga a bejegyzés. Mindenkit csak buzdítani tudok a hozzászólásokra. Ez a bejegyzés sem tökéletes, zaklassatok nyugodtan a kimaradt, elírt részek miatt és persze gyarapítsátok Ti is a tartalmat bátran! Először kicsit remegő kézzel nyom az ember a Mehet gombra, de hamar belejöttök majd. Egy dolgot mindig tartsatok észben: google a barátod – mindig előbb nézz utána a dolgoknak, mint kérdeznél!

A bejegyzés trackback címe:

https://csakazik.blog.hu/api/trackback/id/tr931763076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása