Netokrácia - kezdetek

2010.03.10. 14:53

Rákeresve magyarul több pontatlan oldalt is találtam, de ezért is véli az emberek 70%-a hiteltelen forrásnak az internetet. Keresni is tudni kell. A való életben sem hiszek el semmit amíg egy másik független és hiteles forrás ezt meg nem erősíti. Kicsit ízlelgetem még a szót, mert számomra idegenül hangzik. Gyerekkorom óta imádom az összeesküvés elméleteket és tömegesen faltam a vallási fanatikusok, világuralomra törő páholyok és a liberális értékpusztítás történeteit. Az elit mindig is próbálta maximálisan kiélvezni és leplezni fölényét. De sok lesz a bevezető.
Tényleg a webes eszközök kitermelik lassan az új felsőosztályt. Mit is akar ez a szó lefedni?
 
A történet eleje egy kreatív bandánál, a Wired magazinnál kezdődik 1990-ben. Akkor még bélyegméretben töltögettük itthon a Samantha Fox és Dolly Buster képeket, ám ők felfigyeltek egy jelenségre. Akár több szabadidejük is lehetett másoknál, de szerintem csak nyitottabbak és érzékenyebbek voltak másoknál. A lényegen nem változtat: észrevették, hogy egy szűk réteg egyre otthonosan kezeli az internetes technológiát és eszközöket. Sok információhoz jutnak rendszeresen és értesüléseiket pénzre, vagy hatalomra tudják váltani idővel. Az internet és az arisztokrácia szavak kereszteléséből megalkották a netokrácia fogalmát. A cyberpunk korszak élet igenlő felfogásában a gonosz kapitalizmus és spekulativizmus legyőzőjének hitték ezt az új társadalmi berendezkedést. A pénz helyett a kapcsolatok és a kapcsolati tőkék a középpontban. Szép, de naiv gondolatok kerültek kreatív köntösbe, ami pár évig témát szolgáltatott a fanatikusoknak. Egyesek ettől kezdték magukat többnek érezni. Főleg pályakezdő fiatalok öntudatát és önbecsülését emelte akár egekig az elmélet.
 
A pénz szerepe egyenrangúvá válik az élelemmel - alapvető, de már nagyon rég nem a legfontosabb javak közé tartozik. Még jobban megszűnnek a kötöttségek, mert ezek a feltételek helytől függetlenné válnak a világpolgárok számára.
 
 
Sok azóta túlhaladott elmélet tartozik még ide, ám egy dolog elvitathatatlan tőlük. Úttörő szerepet töltöttek be, ami generációkat inspirált a világképének újragondolására.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakazik.blog.hu/api/trackback/id/tr991828609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása