Előző bejegyzéseimben a netokrácia fogalmának megalkotása volt a téma a Wired Magazin munkatársai által 1990-ben. Net+arisztokrácia.
Tíz év ugrás után a "kalevala alapján" kibővült a skandináv szociológus-filozófus páros által 2000-ben. Egy új hatalmi elit és élet a kapitalizmus után.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thomas L. Friedmann ezt a történetet tovább szőtte A Föld lapos: a XXI. század története címmel. Könyvében azt tanácsolja az olvasóinak, hogy az India, Kína és más elmaradott munkaerőpiac áradatával úgy vegyék fel a versenyt, hogy próbáljanak meg "nélkülözhetetlen"-né válni szakmájukban. Legyenek megkerülhetetlenek, akikre mindig számítanak. Képezzék magukat egy részterület elit specialistájává, hogy ne az órabér legyen a fő szempont az alkalmazásuknál. Utoljára Pepétől hallhattuk ezt az elméletet az idei ELTE IT Serurity Coding Content verseny megnyitóján.
 
 
Az informatikai robbanás következtében a termelés iránya eltolódik a tartalomipar és a szórakoztatás felé. A Föld ellaposodik és a globalizáció elhozza az egyenlőtlenségek „elsimulását”, ahol a 3. világ újabb esélyt kap. A szemfüles, időben lépő vezetők jólétbe és a felsőbb körökbe portálhatják tehetséges tagjaikat a modern vívmányok által. A szabad szoftverek, a helytől független internet és távközlés hihetetlen minőségi ugrással kecsegtet, ahol az eddig megszokott egyenlőtlenségek még durvábban jelentkeznek. Ez így volt minden társadalmi átrendeződésnél. Az ősközösségben egy csontkés, vagy plusz feleség már-már kirívó példa volt a gazdagságra. Napjainkban a jövedelmi olló több milliárdszoros különbséget is lehetővé tesz.
A Nyugati társadalmak helyett új szempontok szerint szerveződik meg a digitális társadalom határvonala és felépítése. A globalizáció egyéneket, multinacionális vállalkozásokat és kiemelt lobbiérdekek mentén szervező szindikátusokat tesz befolyásosabbá a jelenlegi világhatalomnál. Az általuk birtokolt szabadalmak és fenntartót magánhadseregek csak erősítik ezt a folyamatot.
 
Tíz erő, mely lapossá préselte világunkat:
  • A berlini fal leomlása
párhuzamosan ezzel az asztali számítógépek és a Windows rendszerek diadalmenetet kezdtek
  • Netscape -bumm
ingyenességben rejlő professzionális fejlesztés, ami évekre lekötötte a legnagyobb szoftveróriás (Microsoft) erőforrásait a konkurens termék kifejlesztésével
  • A www szabványok begyűrűzése
Kezdetben "world wide wait" - vélegméretű várakozás a rosszmájúak szerint, majd a tempó gyorsulásával hatalmas növekedési potenciál a felhasználóbarátabb protokollok és felületek által. A fő újítás a hiperlink rendszer, ami bármilyen médiumot rejthet.
  • Open source - Nyílt forráskód
Az első sikeres szabad szoftver megjelenése, ahol az esetleges ingyenességnél sokkal fontosabb a közösségi fejlesztésben rejlő hatalmas potenciál (pl: Apache, Wikipédia, PHP)
  • Outsourcing  - kiszervezés
A részfeladatok kihelyezésével számos területen területen átrendeződnek az erőviszonyok. India előnybe kerülése egyre inkább IT területén.
  • Offshoring - gyártás kiszervezése
Az olcsó munkaerővel letarol adott iparágakat kompletten egy-egy ország. Lassan minden Kínában gyártódik :-)
  • Logisztikai központok
Az ellátmányozási láncolatok csomópontjait logisztikai központok jellemzik, amik lehetővé teszik a gyárak számára a raktárak leépítését. A beszállítók pár órára elegendő raktárkészletet biztosítanak folyamatosan az eddigi havi, heti szállítás helyett.
  • Insourcing
Harmadik fél által menedzselt logisztika. A beszállító és a gyártó közé beékelődik egy specialista, aki csak a készletrendelés, szállítás, raktározás, kiszállítás területét intézi professzionális szintre fejlesztve szakterületét.
  • In-forming
A szórakozás, az információ és a tudás továbbítását, megosztását lehetővé tevő tudásalapú hálózat, szolgáltatásrendszer kiépítése. Pl: SAP, Google, Wiki
  • Megerősödő technológiák (aszteroidák)

 

A fenti okok miatt miatt a legjárhatóbb kiútként a specializálódást ajánlja. Használjuk ki a nyelvi sajátosságokat és a különleges képességeink, esetleg kizárólagos tudásunk! Ez fenntartja a kirekesztés elvét, ám életmentő stratégia lehet a keleti dömping ellen.

 

Váljunk érinthetetlenekké!

A bejegyzés trackback címe:

https://csakazik.blog.hu/api/trackback/id/tr1001830843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.