Egyre többen csiripelünk rendszeresen – a többség a twitter weboldalán keresztül. Lépjünk túl ezen a korláton és nézzünk körül, melyek azok a funkciók, amelyekért érdemes egy programot telepíteni gépünkre, vagy másik oldalt felkeresni. A téma szaktekintélye és úttörő használói után megpróbálom én is összefoglalni az általam kipróbáltakat.

Ígértem egy kimerítő bejegyzést, de a szakirodalom átnézése után inkább sorozat lesz ebből :-D

 

Legelőször a különböző klónokat vegyük sorra. Számtalan nemzeti „másolat” létezik a csiripelésre. Itt inkább a hazaiakra szorítkoznék. A közös bennük, hogy a twitter adathalmazából töltenek le rekordokat és azt gyarapítják a sajátjukkal is. Gyakorlatilag élősködnek a nagy szolgáltatón, de én inkább szimbiózisnak nevezném az innovatív megoldások miatt, amik gyakran beépülnek a twitter oldalára is. Külön nem kell regisztrálnunk, a twitter nyitott API-ja léptett be minket bármelyikre. Nagyban hozzájárult megjelenésük a „kór” terjedéséhez. A kezdeti időkben viszont a másolás volt a jellemző, amit nem integráltak a twitter alá. Ezzel be is határolták a lehetőségeiket egy viszonylag szűk piacon nyelvi akadályokkal. Az első három példa tehát külön utakon indult 2007-ben.

 

Mit csinálsz?

Az első hazai fecske. Az oldal tanulsága szerint nem frissült 2007 óta, ám 252 tagja kitartó a mai napig. A fejlesztői a munkájuk mellett kezdtek bele a projektbe, de a megrendelők idővel túlsúlyba kerültek. A felülete letisztult, még ma is használható menürendszer jellemzi. Picit kaphatott volna nagyobb hangsúlyt és betűméretet a felhasználók üzenetei.Kár, hogy kifogyott a lendület. Szerintem pici munkával ma is használható rendszert lehetne faragni belőle. Addig a nettörténelem egy darabja.

  

Csacsa

Az első fejlesztések egyike, amit bő évig csinosítottak és optimalizáltak. Itt nem hobbi célból készült az oldal, hisz betoltak mögé egy vállalkozást is. A Plasticnet BT. porolta le később az iwiw-et Osztálytársak néven. A cégadatokban szereplő telephelyek internetkávézó helyszínekként ugranak be - persze tévedhetek is. De térjünk vissza!

 

Hatásos külső és markáns logók jellemzik az oldalt, amit csak belépés után csodálhatunk meg teljes pompájában. A regisztráció menete teljesen logikus - több adatot is le tudunk ellenőrizni az adatbázisban a véglegesítés előtt. Ezt milliárdos kormányoldalaknak sem sikerül néha megugrania :-D Szokatlanul szigorú viszont. Az összes adat megadásához ragaszkodik és a fotó feltöltése is kötelező. 2007 óta elfeledett szolgáltatás, hogy sms-ben tudtunk üzenni és kérhettünk email értesítőt a bejövő forgalomról. A megengedett karakterszám itt 160 lett. Végül az oldal színei tetszés és ízlés szerint szerkeszthetőek. Az indulásnál SMS értesítést is beüzemeltek. Bejövős annyira, mint a hasonló hangzású szórakozóhely.

 

Chatter

Meglepően fiatalos oldal. A jelek szerint már a 4. születésnapja közeledik, ami nem kis szó. A regisztráció ésszerű és gyors. Nosztalgiával tölt el a meghívó intézménye a jobb oldalon :-D Nagyon hasznosak a fülek, amikkel a különböző csatornáink közt tudunk váltani. Rendben van az oldal - szőrszálhasogató pillanatomban maximum az oldal hosszába kötnék bele. A netbookok világában már nem annyira szeret az ember 3-4 oldalt görgetni. Persze ez keveseket érintő szubjektivitás. Feltűnő még a helyszín hangsúlya, ami ma már nem kap akkora hangsúlyt, mint a kezdetekben. A karakterek száma itt is bőséges, 200 leütés. Jópofa még a tennivaló intézménye. Előtagokkal lehet operálni és hangulatjelekkel. Újszerű az rss bekötése és a kommentelés engedése. A design, az extrák és minden csábítóan jó, csak külön regisztrálni nem feltétlenül érdemes.

 

És most, hogy a felületes szemlélők ellapoztak - a külön utak után jöjjenek az ismertebb, sikeresebb oldalak.

 

 

TurulTwitter / Turulcsirip / Csirip

A magyarok első és sokáig egyetlen ismert megoldása csiripelésre. A névválasztás politikailag lejáratott lehet, de bármilyen nézettel kiszolgál az oldal, ami sok dologban megelőzte a nagyokat. Tóth Benedek maga volt a magyar Mr. Twitter. Statisztikákat gyártott, figyelte és leválogatta a magyar nyelvű üzeneteket. A Csiripróka a Turulcsirip integrálása a Firefox és Chrome böngészőkbe komfortosabbá tette a használatot. Egy óra alatt megírta a programot, ami az ékezethasználat alapján szűri a magyar üzeneteket. 

A felület a népmeséket idézi – hozott is, meg nem is. Nagyon alaposan testre szabható, ám nem a látványé a főszerep, hanem a tartalomé. A designerek helyett a webfejlesztő szabta meg a felépítést, ami funkcionálissá teszi. Nagyon sok minialkalmazás vethető be. Elsőre furcsa lehet, hogy csak a magyar anyanyelven írókat jelzi a barátoknál és a követőknél. Bő hónapja megújult az oldal, ami picit logikusabbá tette a felépítést. Megjelentek itt is a fülek. Nagyon jó dolog a csúszkán több lépcsőben beállítható érzékenysége az üzenőfalnak a barátoktól egészen az összes anyanyelvű tartalomig több lépcsőben. A linkelt tartalmakat (kép, videó) feldolgozás után megjeleníti helyben. A legjobb újítása a folyamatosan frissített adatfolyam és a spamszűrő. 30-40 felhasználóból 30-40 ezer lett. Az üzeneteket helyben is tárolja a rendszer.

 

Celebstalk

A cím adja magát celebekkel foglalkozó oldal. Tudjátok celeb az, aki hírességnek tekinti magát, de mindig hozzá kell tenni a Nickje mellé a tényt is, hogy honnan a francból kellene ismerned :-D Beteg műfaj, de erre van igény. Tegyünk hát így mi is! Van statisztika, kiemeli a sűrűn twittelőket. A smiley-k alapján a hangulatot is kiemeli. Térképen jelzi az ismert tartózkodási helyeket fanatikusok számára – dezinformálásra kihagyhatatlan! Témakörökbe rendezi az önjelölteket és fel is sorolja őket, hogy tudjuk jelezni a saját személyünk égető hiányát időben az általános közjó érdekében. A Bors magazint nem váltja ki, de szórakoztató olvasmány a bárgyú sztárocskák életfelfogásán elidőzni. Tepi tartalma kutatási téma lehetne pár „sztár” beteljesülő önimádata.

  

Twittertop

Twitterre épülő magyar Szaknévsor. Három megadott témakört adhat meg mindenki magáról. Van toplista, amin én beépültem a nemzetközi segélyhívó (112) helyére regisztrációm óta :-D Kiemelik a friss tagokat és a kedvenceim, a Dezertőrök a leiratkozás dátumával. A folyamban a leválogatott magyar üzenetek pörögnek, a Mém alatt pedig a legtöbbször citált linkek. A "Kérdésem van" ablakba kerülnek a twittben feltett kérdések, a "Vidíts fel" pedig leválogatja a smilye-ra végződőeket. Szűrik még a leggyakoribb cimkéket és a végére hagytam az igazi attrakciót, az időzített küldés funkcióját. Ez teszi igazán egyedivé Plastik Józsi és Várkonyi Balázs bennfentes geekeknek kötelező agymenését.

 

A lila kakas tavaly robbant be közénk - akár a Farmville okosan gazdálkodó parasztjai:

 

 
Yamm

Az egyik legfrissebb fejlesztés Biczó Andrástól (aki nem mellesleg ELTE IK-s!) és a propeller atyjaitól. Külalakja trendin letisztult, kellően minimál érzetet kelt és a plusz szolgáltatásai is erre hajaznak. Van itt celebajánló, hazai trendkövető, linkrövidítő, kiemelt címke, 15 perc hírnév a kezdőknek és -többek kérésére- Lájk gomb, ami a kedvencek „magyarítása” a facebook oldalról :-D Különlegesség még, hogy a rövidített linkeket kibontja az üzeneten belül, a videókat és fotókat pedig megmutatja egyből az oldal elhagyása nélkül. A profiloldalon betölti az utolsó 5 feltöltött képünk is. Külön fotó, vagy videóajánló és lekérhető a frissülő magyar tartalomból. Személyes kedvencem és egyben a legfeleslegesebb szolgáltatás pedig a szittya népek által „Frissen lájkoltak” A trendeket nem a címkékből állítja elő, hanem a sűrűn ismétlődő szavakból. Fülekkel kezeli az ismerősök, privát üzenetek és minden magyar oldalakat. A félmondatok előzményei is könnyedén kikereshetők. Végezetül az olvasatlan üzeneteket sárga háttér és a füleken egy darabszám jelöli. Hamar berobbant a köztudatba a Twitterarc nevű játékukkal- ezúton is köszönet a 14 kapott és a 5 visszavont szavazatért :-D Természetesen van saját mobiloldala is iPhone-okra kihegyezve.

 

Miner

Bártházi András fejlesztése, ami a megszokott blogokon felül a magyarul íródott csiripelésben kutakodik. A miner speciális keresőmotornak indult blogokra optimalizálva, ám mára már egy közösségi médiakereső. A fejlesztő véleménye erről:

a fő irány egy olyan "webkereső" motor összeállítása, mely ezeket a tartalmakat egységbe fogja. Lásd legfrissebb blogbejegyzéseinket (http://miner.hu/blog/  A keresések

mellett foglalkozik még tematikus ajánlóoldalakkal is, melyekben szintén lehet célzottan keresni.

A több, mint 300.00 blogban szerzett tapasztalatot osztották tovább három fő területre.

1.Természetesen megmaradt fő profilnak a blogok szemléje a kommentekkel és a fórumbejegyzésekkel kombinálva. Ezt tematikus ajánló olodalak is szinesítik.

2.A videós robbanást elkapva a megosztó oldalak (elsősorban youtube) magyar tartalmait indexelik

3.A Twitter magyar tartalmait teszi kereshetővé a turulcsirip API-ján keresztül.

 

Véletlen egybeesés lehet, de mindenképpen hatalmas munkát jelenthet, hogy mindezt hárman fejlesztik egyéb megrendelések mellett. Tavaly nyáron jelentős fejlesztés vehető észre a szolgáltatásban. @ba alaposan megünnepeltette az érintettekkel a harmadik szülinapot, amit új megjelenéssel is kihangsúlyoztak. A szokásos keresőknél jóval mélyebb kapcsolatokat tárnak fel a miner keresései, amit kár ragozni. A keresés API-ja szabadon használható kisebb emgkötésekkel. Ezt látnod kell! Üsd be egy sztár, sikerkönyv, vagy akár a gyerekkori szerelmed nevét és meglep majd a kapott eredmény. Egy próbát mindenképp megér.

Készül egy versenytárs is a Miner istállónál Susmus néven, de ez még a jövő - visszatérünk még rá időben.

 

 

 


 

 

 

 

UPDATE

 

@duplabe kérésére ide veszem az Ő kedvencét is, hisz remekül kiegészíti a sort.

 

Csiriplinker

A lehető legminimalistább oldal. Meglepő módon a twitteren megjelenő linkeket listázza. Ez lehet oldal, kép, videó, vagy cimke. Szép listákba rendezve nézhetjük meg őket, vagy kombinálva. Szépen frissül magától a sor, mint a tőzsdeindex. A beállítások lehetővé teszik a videók beágyazott lejátszását, amit a képekkel magától megtesz. Kiválaszthatók csak a barátaink linkjei is. Emellett korrekt kereső is bevethető, ha valami gyorsan kéne.

Ami pedig a kedvencem, az belépés után jelenik meg. Szépen elvisz a twitter.com-ra, majd visszatér a felhasználó/jelszó páros után. És itt jön a lényeg: a saját linkjeinket látjuk szép sorban. Itt is külön szűrhetők a képek, illetve videók. Filmszakadás után kiváló józanító hatás garantált addikt csiripfüggőknek ;-)

Én biztosan ezt fogom bevetni a saját tartalmam keresésében a miner mellett.

 

 

Végére egy friss kezdeményezés: a csirip.com Ennek a felfedezését házi feladatnak hagyom :-D Elöljáróban annyit, hogy a turulcsirip szezonális verziója.

 

 

Ennyit próbáltam és találtam a témában, de könnyen elképzelhető, hogy átsiklottam valami felett. Nyugodtan jelezd a tárgyi tévedéseket, vagy hiányosságokat – szokásos csokival, vagy sörrel tudom fáradozásod jutalmazni. Ha tetszett linkeld mindenhova ezt a bejegyzést, ha nem írd meg nekem.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakazik.blog.hu/api/trackback/id/tr531781510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibor Éva 2010.02.24. 22:32:47

Köszi Mazsi, ez jó ki összefoglaló volt! Eddig csak a twittert használtam. A Twittertopról most olvastam először. Ki fogom próbálni. 'rd meg azt is, hogy te melyiket használod és miért szereted!

m@zsi · http://meetoff.eu/jegyzet 2010.02.25. 01:20:24

@Tibor Éva: Mindenképp megírom, csak 3. napja nincs időm befejezni :-( Linkek hiányoznak és a vége felé egyre rövidebbek a bekezdések.

m@zsi · http://meetoff.eu/jegyzet 2010.03.04. 00:06:08

Friss hír, hogy 70.000 alkalmazás alapul a Twitter szolgáltatásán - ezért nem is fejezem be a sororzatot, mert évekig írhatnám :-D

socialmediaandthebigw.com/?p=499
süti beállítások módosítása